Που πάμε με πληθωρισμό 11,1%; Ο Πάνος Τρυφιάτης Οικονομικός Αξιωματικός ε.α του ΠΝ και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία, σε συνέντευξη του στο agrinionet.gr εξηγεί με σαφήνεια τι σημαίνει αυτό για τη μέση ελληνική οικογένεια:
«Για πρώτη φορά, μετά από τριάντα χρόνια ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε στο 12 τοις εκατό. Ο πληθωρισμός, έχει διαπιστωθεί σε άπειρες μελέτες, ότι πρωτίστως πλήττει βάναυσα τα εισοδηματικά και οικονομικά αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Ενοίκια, διατροφή, ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα για τις μετακινήσεις, είναι τα βασικά προϊόντα που καταναλώνει καθημερινά κάθε νοικοκυριό. Το 80% ενός χαμηλού εισοδήματος απορροφάται από αυτά τα αγαθά. Από αυτή την κατάσταση το κράτος ωφελείται γιατί όταν ανεβαίνουν οι τιμές στα τρόφιμα ή στα καύσιμα, αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία. Ακόμη και από τις αυξήσεις των μισθών, όταν οι μισθωτοί αλλάζουν φορολογική κλίμακα, εισπράττει επιπρόσθετα μεγαλύτερους φόρους. Επειδή λοιπόν το κράτος είναι ανίσχυρο να ελέγξει τον εισαγόμενο πληθωρισμό κόστους, εκτός από την υποχρέωσή του να διενεργεί αποτελεσματικούς ελέγχους, ώστε να αποφεύγεται η κερδοσκοπία, επιβάλλεται τα πρόσθετα έσοδα να τα αξιοποιήσει στοχευμένα βοηθώντας τις ομάδες της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο και αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα.
Ερχόμαστε στο σήμερα. Οι τιμές των τιμολογίων του Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκαν από τις εταιρείες προμήθειας, είναι τόσο υψηλές, ώστε τα ελληνικά τιμολόγια να είναι τα ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση , αν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ξεκάθαρα και μέσα από ένα κλιμακωτό πλαφόν στην λιανική, με στόχο να βοηθήσει τους πιο αδύναμους, χρηματοδοτούμενο από το κράτος και την αγορά, που είναι η καλύτερη λύση στην τωρινή δύσκολη κατάσταση.
Εάν από τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, ήθελε πραγματικά να στηρίξει κοινωνικές ομάδες και επαγγέλματα που η ακρίβεια τους δημιουργεί υπαρξιακά προβλήματα, η επιδότηση θα απορροφούσε το εκατό τοις εκατό της αύξησης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο αγροτικός κόσμος του τόπου μας και άλλοι μικροεπαγγελματίες.
Πέρα από τις επιδοματικές πολιτικές πρέπει το κράτος προβεί και σε άλλες αποφάσεις στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων όπως η μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων και η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα άμεσης ανάγκης. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή παρέμβαση του κράτους που είναι εντελώς απαραίτητη σε περιόδους κρίσεων.
Βεβαίως είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε σαν κράτος όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτουμε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.
Εδώ θέλω να κάνω αναφορά και σε μια σημαντική ενεργειακή υποδομή-αποθηκευτικό κέντρο φυσικού αερίου- την Ρεβυθούσα, η οποία να τονίσω ο,τι είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί με τις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τον κατάλληλο σχεδιασμό να συμβάλει σημαντικά στη ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας».
Tags:
Αρθογραφία